Vad är karies?

Karies, som man ofta brukar kalla hål i tänderna, hör till våra vanligaste tandsjukdomar. Hål i tänderna orsakas av syror som fräter på tändernas emalj. Varje gång du äter något börjar bakterier i munnen bilda syror som fräter på tänderna. Bakterierna bildar beläggningar (plack) som fortsätter att skada tänderna om du inte gör ordentligt rent.

Det finns tre olika platser där en tand kan utsättas för karies och hål:

1. På ytorna där vi biter på tänderna
Det sker när plack fastnar i skårorna eller sprickorna i tänderna. Detta är mest vanligt hos barn, eftersom de ofta missar de här områdena när de borstar.

2. Mellan tänderna
Detta sker när plack lämnas kvar och samlas på ytor som är svåra att nå. Dessa områden kan inte nås endast med tandborste och kan vara känsliga för karies om du inte använder tandsticka, mellanrumsborste eller tandtråd för att göra rent mellan tänderna regelbundet.

3. Vid rötterna på tänderna
Detta är vanligt om du lider av tillbakadraget tandkött eller tandlossning, som ofta är kopplat till tandköttssjukdomar, eller parodontit. Det är också vanligare att det samlas karies här när du blir äldre och tandköttet åker tillbaka. Om plack lämnas kvar och samlas på de exponerade tandrötterna kan karies snabbt utvecklas eftersom rötterna inte har samma hårda emaljbeläggning.

Rekommenderad tandvårdsrutin

Obehandlad karies kan leda till kaviteter, ”hål i tänderna”, som i förlängningen kan leda till tandvärk och att tanden går förlorad.

Som tur är finns det mycket du kan göra för att undvika att få hål i tänderna. Prova denna tandvårdsrutin som rekommenderas av tandläkare: